Wierook - Witte Salie - Houtskool | Wierook India wierookkegels |
Wierook afkomstig uit India staat in het Hindi en andere Indiase talen bekend als Agarbati.
India heeft een rijke traditie in het produceren van wierook. Deze traditie gaat duizenden jaren terug. Vele Indiase wierook soorten hebben een unieke geur, die nergens anders ter wereld gevonden wordt. Het maken van wierook is in India ontstaan. Alhoewel in oude geschriften beschreven wordt dat het maken van wierook bedoeld was om ongewenste geuren te verdoezelen en op die manier een plezierige geur te creëren is het aannemelijk dat de huidige vorm van wierook produceren door farmaceutische priesters in die tijd werd ingeluid. M.a.w. de moderne wierookindustrie is direct verbonden met het Ayurvedische medische systeem van waaruit het is ontstaan.
Indiase wierook kan in twee categorieën worden verdeeld: masala en houtskool. Masala wierook wordt gemaakt van droge ingrediënten. Wierook op houtskoolbasis bevat vloeibare geurstoffen. Masala wierook heeft verschillende onderverdelingen.
Masala 
Masala is een woord uit het Hindi (en andere Indiase talen). Masala betekent gemengde kruiden. Gewoonlijk wordt hiermee verwezen naar kerrie of andere maaltijdkruiden. Masala wierook wordt gemaakt door meerdere vaste geurstoffen in een pasta te mengen. Vervolgens wordt deze pasta om een bamboestokje gerold. Deze wierook bevat weinig of geen vloeibare geurstoffen (deze kunnen verdampen en verdwijnen op den duur).
Durbars
Durbars is een subgroep van de Masala wierook. Deze Durbars bevatten ingrediënten die men in de westerse wereld totaal niet kent en bevatten zeer gecompliceerde geuren. In het algemeen branden ze erg langzaam en ruiken ze zoet en kruidig. Durbars bevatten zowel vaste als vloeibare parfums, bij elkaar gehouden door een bindmiddel dat nooit uitdroogt. Het wierookstokje voelt daardoor altijd zacht aan.
Champa's
Champa's is een subgroep van de Durbars. Zij bevatten een natuurlijk ingrediënt dat alleen in India te vinden is, halmaddi genaamd. Halmaddi is een grijze, half-vloeibare substantie die afkomstig is van de Ailanthus Malabarica boom. Het ruikt net als de bloemen van de pruimenboom (plumeria tree). Plumeria bloemen worden in India ook wel champa bloemen genoemd. Halmaddi is hygroscopisch, dit betekent dat het vocht uit de lucht opneemt. Nag Champa is wellicht de meest bekende wierook van de champa groep.
Dhoops
Dhoops is een subgroep van de Masala. Dit is een aparte wierooksoort. Het heeft geen bamboestokje als kern. Vele dhoop soorten hebben erg geconcentreerde geuren en geven veel rook bij het branden. De bekendste soort dhoop is wellicht Chandan Dhoop. Het bevat een hoog percentage sandelhout.
Houtskool wierook
Houtskool wierook wordt gemaakt door reukloze wierook staafjes (blanks) in een mengsel van parfum en essentiële olie te dopen. Deze zg. blanks bevatten gewoonlijk een hars als bindmiddel (soms sandelhout). Dit houdt de ingrediënten bij elkaar. De meeste houtskool wierooksoorten zijn zwart van kleur.
Wierook dhoop Goloka Nagchampa kegeltjes
12x20 g
Ref.: PH1333
11,50 €  |  BESTEL  | 
Wierookkegels Darshan
12x20 g
Ref.: PH1377
5,85 €  |  BESTEL  | 
 
 
 
 

Contact

Tel: +32 (0)53 396 899
E-mail : info@degoudsbloem.be
 

De Goudsbloem
Kerkweg 17
1790 Affligem

HR Brussel
BE0749253932


 

Betaalmogelijkheden


Sociale Media